• Producent: Original Herbs
  • Kategoria: Zioła lecznicze
  • Wielkość opakowania: 50 g
Pięciornik biały (Potentilla alba) jest liderem wśród roślin pod względem zawartości jodu. Roślina wieloletnia z rodziny różowatych o pięknych białych kwiatach, rosnąca w centralnych regionach europejskiej części Rosji, na Kaukazie, w Europie Środkowej, na Bałkanach. Pięciornik biały uważany jest za rzadki gatunek na skraju wyginięcia, dlatego w wielu krajach znajduje się w Czerwonych Księgach gatunków zagrożonych i podlega ochronie. Pięciornik biały – parametry

Biały pięciornik zawiera sporo związków chemicznych, które wyróżnią się swymi nieszablonowymi właściwościami. Wyjątkowo ważnym faktem jest to, iż pięciornik biały mieści jod i anion kwasu jodowego. W korzeniach rośliny znajdują się jeszcze garbniki (galotanina), flawonoidy (rutyna, cyjanidyna, kemferol, kwercetyna), irydoidy, węglowodany (skrobia), saponiny (glikozydy), kwasy fenolokarboksylowe oraz minerały - mangan (Mn), cynk (Zn), miedź (Cu), selen (Se), kobalt (Co), żelazo(Fe), krzem (Si), aluminium (Al).

  • Jod i anion kwasu jodowego – pozytywnie wpływają na normalizację tkanki tarczycy na poziomie komórkowym.
  • Flawonoidy – regulują przepuszczalność i rozciągliwość ścian naczyń krwionośnych, zapobiegają zmianom miażdżycowym, uniemożliwiają przedostawaniu się wirusów i bakterii do organizmu, usuwają metale ciężkie i toksyny, wzmacniają niepodatność.
  • Кwasy fenolokarboksylowe – posiadają parametry antymutagenne i moczopędne.
  • Saponiny – posiadają działanie kardiotoniczne, neurotropowe, hipocholesterolemiczne, kortykotropowe, adaptogenne i uspokajające.
Pięciornik biały – sposoby wykorzystania
  1. 3 łyżki posiekanego korzenia zalać 2 szklankami wody, zagotować. Gotować 5 minut na niedużym ogniu, odstawić na 4 godziny, odcedzić. Pierwszego dnia spożywać 1 łyżkę 5 razy dziennie, drugiego - 2 łyżki, trzeciego - 3 łyżki, czwartego - 4 łyżki. Zrób sobie przerwę na 3 dni i powtórz kurs. Pełny kurs trwa 1 miesiąc.
  2. 1-2 łyżki (2,5-5g) zalać 200 ml wrzącej wody, pozostawić w termosie na 8 godzin, odcedzić. Dorosła osoba - stosować 1/3 szklanki 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem przez 3 do 4 tygodni.
  3. 25g korzeni pięciornika zalej 250ml wódki (lub innego solidnego alkoholu 40-60%), odstaw na 1 miesiąc w ciemne miejsce. Odcedź. Pij po 1 łyżeczce przed posiłkiem trzy razy dziennie.

Skład: Pięciornik biały - pokruszone ziele i korzeń

Przeciwwskazania: dzieci poniżej 14 roku życia; ciąża, okres laktacji; indywidualna nietolerancja składników towaru.

Więcej o pięciorniku białym na naszym blogu

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zioła lecznicze

Najpopularniejsze kategorie

Najpopularniejsze marki