Nazwa łacińska pochodzi z greckiego słowa „sidero” co oznacza żelazo.
W starożytności był jednym z najważniejszych ziół wojennej apteki. Nie tylko pobudzał,również przyspieszał gojenie się ran po walce – stąd nazwa gojnik. Był poświęcony bogom Olimpu, ponieważ rośnie naturalnie w górach na wysokości 800-2800m n.p.m.
Na terenie Grecji rośnie 12 odmian gojnika.
najistotniej lubiana i szanowana herbatka przez Greków - osoby starsze jak i dzieci. Ma wyjątkowy smak i aromat. Nadaje się do picia na gorąco jak i na zimno, z dodatkiem miodu albo cytryny. Rewelacyjny napój orzeźwiający na początek dnia. Może być spożywany bez ograniczeń tzn. Nie ma żadnych przeciwwskazań co do jego spożycia.
zastosowanie: - Wspomaga profilaktykę choroby Alzheimera oraz jest skuteczny w leczeniu ran (potwierdzone badaniami)
- używany na przeziębienia i choroby układu oddechowego
- Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne
- perfekcyjny na bóle żołądka i problemy związane z trawieniem
- gromadzi żelazo, rewelacyjny dla osób z anemią
Przygotowanie: 1-2 gałązki gojnika wystarczają na 500ml naparu. Po przepłukaniu zimna wodą zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 5-7 min.
elementy: gojnik* (sideritis scardica) - całe gałązki / *certyfikowany towar rolnictwa organicznego. Rolnictwo UE
Producent: Greco