Olej z lnianki jest należycie znany w naszym kraju – jeszcze kilkadziesiąt lat temu święcił triumfy na polskich wsiach, aby później ustąpić miejsca innym popularnym olejom. W ostatnich latach znów wraca do łask – swoją popularność może zawdzięczać bardzo atrakcyjnemu smakowi, który przyrównywany jest do smaku musztardowego, cebulowego.
Olej rydzowy – wygląd, zapach i smakOlej rydzowy bywa rudy,przede wszystkim jest złotawy. Kolor oleju rydzowego wynika z kilku czynników, między innymi od odmiany lnianki i warunków glebowych. Olej z lnianki ma wyjątkowo intrygujący smak i zapach – przyrównywany jest do smaku cebulowego, musztardowego. Bez dwóch zdań jest olejem wyrazistym, standardowym – będzie wyśmienitym uzupełnieniem wielu potraw przygotowywanych na zimno. Uwaga! Olej rydzowy tłoczony na zimno stosujemy wyłącznie na zimno – nie podgrzewamy go, nie smażymy na nim. Podgrzany straci swoje cenne parametry.
Skład oleju rydzowegoW oleju z lnianki, zwa