• Producent: Albatros
  • Kategoria: E-booki
  • ISBN: 9788382151459
  • Autor: Elena Kostiukovich,Elena Kostioukovitch
  • Wydawnictwo: Albatros

Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Genialna lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji.

Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie,także doskonały fason autorki, doprawiony szczyptą humoru.

To doskonałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone spektakularnymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która dodatkowo jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!

Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, pokazuje zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż poprzez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – w trakcie której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje.

nad wyraz atrakcyjne są „intermezza" w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej i tematom, które na pozór z kuchnią mało posiadają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi.

Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki. Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, lecz o przybliżenie historii i kultury Włoch i – typowo – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: „Być może we Włoszech bardziej aniżeli gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju".

Cóż to za niezwykła podróż! Elena Kostioukovitch oprowadza nas po kulturze Włoch i z literacką swadą opowiada, na jakich fundamentach zbudowana jest tożsamość kulinarna tego kraju. Niczym nitka spaghetti (która nie ma końca!) zawijają się kolejne opowieści, postaci, regiony.

A po lekturze tej książki trzeba niezbędnie wybrać się do słonecznej Italii, wskoczyć na skuter i ruszyć szlakiem wyróznionym przez autorkę erudytkę. Daria Pawlewska – redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii E-booki

Najpopularniejsze kategorie

Najpopularniejsze marki