Helicobacter pylori jest to bakteria, która w początkowej fazie choroby nie za każdym razem objawia się jakimiś dolegliwościami. Wykrycie bakterii realne jest w warunkach laboratoryjnych bądź przy użyciu domowych testów dostępnych w aptece. Zarażenie bakterią następuje przez płyny ustrojowe. Uaktywnienie się HP w przewodzie pokarmowym uzależnione jest na ogół od stanu naszego układu wytrzymałościowego. Jego poprawne funkcjonowanie i zrównoważone środowisko w jelicie jest nie na ogół ważne w walce z helicobacter.
Objawy zakażenia bakterią helicobacter pylori:
- utrata wagi bez wcześniejszej zmiany diety,
- spadek apetytu albo jego brak,
- przewlekłe zmęczenia wraz z wzdęciami,
- nudności lub wymioty,
- częste i powtarzające się dolegliwości bólowe w nadbrzuszu – przyzwyczajasz się do nich, raz są pokaźniejsze raz mniejsze.
- po posiłku pojawia się uczucie prędkiej sytości i pełności,
- mogą pojawić się krwiste wymioty lub ciemno zabarwione stolce, które świadczą o krwawieniu i prawdopodobnie o występowaniu wrzodów,
- pojawienie się krwi utajonej w kale – musisz zrobić badanie kału,
- gniecenie, uczucie balona z prawej strony pod żebrami.
Jaką dietę powinno się zastosować na czas kuracji:
- rezygnacja z pieczywa żytniego i razowego,
- unikać produktów smażonych i zapiekanek,
- należy odstawić zupy robione na tłustych mięsach i rybach,
- nie stosować zasmażek,
- ograniczyć nabiał, w tym: nie pijemy mleka, śmietany,
- odstawiamy wszelkie marynaty i ostre przyprawy,
- ograniczamy wędliny i kiełbasy,
- unikamy warzyw, które powodują wzdęcia: tj. Kapusta, rośliny strączkowe,
- unikamy sosów i dodatków do nich: tj. Chrzan, musztarda, ćwikła
- słodycze,
- alkohol
- spożywać jak najwięcej kiełków, w szczególności kiełków brokułów, które hamują rozwój bakterii Helicobacter pylori
- winogrona, które ograniczają procesy fermentacyjne w żołądku
- potrawy spożywamy ciepłe- NIE GORĄCE!
- najlepiej spożywać świeżo przygotowane potrawy, które nie są mocno przetworzone
dobra dieta jest konieczna w walce z bakterią helicobacter pylori. Jedynie leczenie korzystnymi produktami połączone z odpowiednią dietą pozwala walczyć z bakterią. Nie ma możliwość zlikwidowania bakterii helicobacter z naszego organizmu raz na zawsze. Bakteria ta już na zawsze pozostanie w naszym organizmie w stanie uśpienia lub aktywnym. Jedynie korzystna kuracja umożliwia uniknięcie poważnych konsekwencji zdrowotnych, które niesie za sobą helicobacter. Kuracje należy przeprowadzić kilkakrotnie z odpowiednim odstępem czasowym, ponieważ sam moment wyleczenia, czyli poprawy samopoczucia nie jest końcem choroby czy problemu.
W pakiecie zawarte są produkty:
- Paraprotex - preparat ziołowy, w którego skład wchodzą zioła i rośliny o silnych właściwościach bakteriobójczych. Mają one właściwości odkażające, niszczą bakterie i mikroorganizmy, likwidują stany zapalne i podnoszą oporność, nie niszcząc przy tym naturalnej flory bakteryjnej.
- Ac-Zymes - naturalna flora bakteryjna acidophilus, która utrzymuje w prawidłowej formie układ immunologiczny, wzmaga aktywność komórek opornościowych tzw. "naturalnych zabójców". Acidophilus stwarza niekorzystne środowisko dla bakterii chorobotwórczych i przyśpiesza gojenie się ran w przewodzie pokarmowym.
- Green Care - wyciąg z lucerny siewnej, która regeneruje śluzówkę żołądka, dwunastnicy i przełyku, w których bakteria helicobacter sieje spustoszenie. Odkwasza organizm, a więc generuje niekorzystne środowisko do rozwoju bakterii. Lucerna siewna przyśpiesza gojenie ran, na dodatek tych powstałych na skutek wrzodów żołądka.