Propolis - kit pszczeli 50 g

chwilowy brak towaru

  • Producent:
  • Kategoria: Pozostałe delikatesy
Charakterystyka propolisu

Propolis albo inaczej kit pszczeli, to gęsta i lepka substancja składająca się z żywicy drzew i krzewów, a także wydzielin pochodzących z pszczelich gruczołów. Pszczoły wykorzystują go do zalepiania szpar, dezynfekcji wewnętrznych ścian uli oraz komórek plastra.

Skład propolisu:

- ok. 50 % żywic i balsamów
- 7.5 – 35 % wosku
- 9 – 14 % olejków eterycznych
- 5 – 10 % pyłków kwiatowych
- 3 – 8 % skażeń
- kwasy ekologiczne
- witaminy B, C, D i E
- biopierwiastki, takie jak miedź, krzem,wanad, żelazo, chrom, cynk i mangan
- aminokwasy
- enzymy
- flawanoidy
- sterole

zastosowanie propolisu:

- działa przeciwdrobnoustrojowo niszcząc bakterie, wirusy i grzyby
- przeciwko przeziębieniu i anginie
- wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego
- pomocny przy problemach stomatologicznych: w zapaleniu jamy ustnej, nadżerek, pleśniawek, aft, zapaleń dziąseł i paradontozy
- jest wyjątkowo skuteczny w gojeniu ran (oparzeń, odleżyn, odmrożeń, owrzodzeń) i regeneracji uszkodzeń skóry, nawet gdy nie działają już chemioterapeutyki
- broni wątrobę i pomaga leczyć wirusowe zapalenie wątroby we wczesnym stadium

Nalewka propolisowa

Do naczynia z 50 gramami propolisu nalać 250 ml spirytusu 75 – 96 %. Mieszaninę pozostawić w temperaturze pokojowej poprzez okres 2 – 3 tygodni szczelnie zamkniętą, codziennie wstrząsając. Po tym okresie nalewka jest gotowa do wykorzystania.

Propolis używanie:

- wewnętrzne (doustne) - 50 – 60 kropli w ½ szklanki letniej, przegotowanej wody 2 – 3 razy dziennie, a dzieci tyle kropli ile posiadają lat – 2 razy dziennie.
- zewnętrznie - 3 – 5 ml rozcieńczyć w 100 ml wody, stosować można do kompresów używając jałową gazę. Można również stosować beż rozcieńczenia.

Przechowywanie propolisu

Jeśli zależy nam by propolis jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w naczyniu z ciemnego szkła i temperaturze pokojowej.

Jak powstaje propolis?

Propolis wykonany jest z żywicznych, balsamicznych i woskowych substancji pochodzących z pączków i żywic drzew. Aby zebrać substancje, z których powstanie propolis, pszczoły zbieraczki oblatują drzewa i formują żywice w kulki. Następnie umieszczają je w koszyku pyłkowym na trzeciej parze odnóży. Gdy pszczoła powróci do ula, przekazuje pszczołom ulotowym przyniesione kulki żywicy. Odbieranie może potrwać nawet do kilku godzin. W trakcie odbierania pszczoły ulowe dodają do przyniesionych substancji wydzielinę gruczołów gardzielowych i wosk dzięki czemu powstaje kit pszczeli, czyli propolis.

Kaszuby

Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego. Region ten jest jednym z najszczególniej różnorodnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie.

To rejon solidnie zalesiony, z dużą ilością jezior, zasobny w ładne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla wędkarzy, grzybiarzy i fanów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Pasjonaci wypraw rowerowych ponadto znajdą coś dla siebie, ponieważ na terenie Zaborskiego Parku Krajobrazowego, otaczającego Park Narodowy Bory Tucholskie, znajduje się sieć licznych ścieżek rowerowych, czyli Kaszubska Marszruta.

Znajdują się tu dodatkowo niebanalne zabytki oraz bogata flora i fauna, z których produkowane są zdrowe i ekologiczne produkty.

Piśmiennictwo

PROPOLIS W CHOROBACH WEWNĘTRZNYCH – Bogdan i Elżbieta Kędzia
LEKI Z PSZCZELEJ APTEKI Stefan Stangaciu, Elfi Hartenstein
PSZCZELE CUDA Henryka Makowiczowa
PSZCZOŁY I ICH LECZNICZE PRODUKTY Ferdynand Jośko, Jerzy Gala

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Pozostałe delikatesy

Najpopularniejsze kategorie

Najpopularniejsze marki