Mikser KitchenAid powstał na początku ubiegłego wieku w Ameryce, z myślą o zaimplementowaniu w kuchni domowej. Od tego czasu był stale unowocześniany i ubierany w świeże odcienie, dlatego pozostaje do dziś obiektem westchnień miłośników domowego gotowania i efektownej aranżacji wnętrz. Mistrzowska stylizacja artysty - konstruktora sprawiła, że znalazł się nawet w Muzeum Sztuki Użytkowej w Nowym Jorku.
kompletnie wytworzony z metalu, potężny i trwały, jest miniaturą cukierniczej maszyny zawodowej i mistrzem świata w ubijaniu. Jest pożądany jako perfekcyjne urządzenie nie tylko do wyrabiania wszelkich ciast z drożdżowym na czele, lecz także do
- tarcia
- mielenia,
-przecierania
-wałkowania, a także innych żmudnych czynności, z zasady dotąd wykonywanych ręcznie.
Największą zaletą miksera planetarnego KitchenAid to to,że zastępuje aż
kilkanaście przeróżnych urządzeń kuchennych. Uchylna głowica usprawnia dostęp do dzieży oraz zamianę narzędzi miksera.
Z tym mikserem w przyjemny sposób upieczesz każde ciasto, przypomnisz sobie smak domowego chleba i babcinego makaronu.. Mikser KitchenAid zawodowcy zwykli nazywać ubijaczką planetarną.
Planetarną - ze względu na podobieństwo ruchu jego narzędzi, do ruchu Ziemi dookoła Słońca. Mieszadło, hak i rózga obracają się w dzieży podobnie: wokół swej osi, a równocześnie po jej obwodzie - w kierunku przeciwnym. To rozwiązanie konstrukcyjne, opatentowane w USA w 1919 roku, jest istotnie efektywne i skutkuje tym, iż miksery KitchenAid charakteryzują się
znakomitym napowietrzaniem wyrabianych mas. Każde z narzędzi miksera ma swoją specjalizację:
Rózga służy np. Do bicia śmietany, piany z białek, lodów, majonezu i osiąga w tym prawdziwe mistrzostwo świata. Rewelacyjnie udają się bezy i biszkopty.
Mieszadło służy np. Do przygotowywania ciasta na pierogi, babki ucierane, pierniki, rozbije i napowietrzy biały ser na sernik. Można je użyć zarówno do przygotowania kremów budyniowych i maślanych, jak i do ziemniaczanego purée i wyrabiania mielonego mięsa na kotlety, a także masy pasztetowej.
Mieszadło służy np. Do przygotowywania ciasta na pierogi, babki ucierane, pierniki, rozbije i napowietrzy biały ser na sernik. Można je zastosować równocześnie do przygotowania kremów budyniowych i maślanych, jak i do ziemniaczanego purée i wyrabiania mielonego mięsa na kotlety i masy pasztetowej.
Możliwości miksera nie ograniczają się tylko do pracy w dzieży. Obfita gama nietrudnych w konstrukcji
przystawek (ponadto przystępne w naszym sklepie), pozwala wykonać szybciej i łatwiej sporo męczących kuchennych czynności, pomiędzy innymi:
- mielenie
- przecieranie pomidorów, żurawin malin (z oddzieleniem pestek i skórek)
- tarcie, szatkowanie, krojenie w plasterki i w kostkę
- wałkowanie, wykrawanie i wyciskanie przeróżnego rodzaju makaronów,
- lepienie pierożków ravioli,
- robienie domowych kiełbasek,
- lodów,
- mielenie zboża na mąkę i na płatki,
- wyciskanie soków z cytrusów,
- wyciskanie soków nektarowych,
- otwieranie puszek
Dzięki możliwości współpracy z przystawkami mikser może zamienić się w kilkanaście zróżnicowanych maszyn, które zajmują przy tym miejsce jednego, a do jego zwyczajową nazwę można zwiększyć na "wielofunkcyjna ubijaczka planetarna".