chwilowy brak towaru
Czwarta edycja wielokrotnie nagradzanej kolekcji Batch Strength. Głęboki naturalny kolor oraz intensywny smak uzyskiwany dzięki leżakowaniu w beczkach po sherry, zachwycą każdego miłośnika szkockiej whisky.
Kolejnym atutem Batch Strength są małe partie, w których wydawany jest trunek, co wpływa na każdorazowy miły element zaskoczenia przy próbowaniu tych najnowszych. Różnią się one stylem, nieco siłą, lecz wszystkie łączy brak filtracji na zimno.
Tamdhu Batch Strength No. 4 dojrzewa w beczkach po sherry Oloroso, wytworzonych z amerykańskiego, a także europejskiego dębu, a następnie jest butelkowany z mocą 57,8% zawartości alkoholu.
AROMAT: elegancko przyprawiony dąb, z pyszną rozgrzewającą wanilią i świeżym zapachem łuskanych orzechów.
SMAK: eksplozja leśnych jagód oraz śmietanki. Kropelka wody dodana do whisky wyciąga z niej także nuty ciepłych herbatników wyjętych z pieca, przyprawy dębowej, a także kandyzowanej pomarańczy.
FINISZ: wyjątkowo bogaty, a także pikantny, który rozwija się, by ujawnić skórkę cytrynową, a także szczyptę brązowego cukru, który zapewni długie i
satysfakcjonujące wykończenie.
Destylarnia Tamdhu, założona w 1897 roku w mieście Knockando na brzegu strumienia Tamdhu (z którego czerpie wodę), powstała w okolicy nazywanej "Doliną przemytników" - z uwagi na doskonałą jakość wody i pobliską linię kolejową, które przyciągały amatorów nielegalnego gorzelnictwa.