Pozostałe rośliny i hodowla

Zaprawa funaben plus 02 ws 900g marki Organika azot 61 zł ZOBACZ Funaben Plus 02 WS jest środkiem grzybobójczym w formie proszku do sporządzaniazawiesiny wodnej o działaniu układowym dedykowanym do zaprawiania w zaprawiarkach.II ZAKRES użytkowanIA I DAWKIROŚLINY ROLNICZE1. Pszenica ozima, pszenica jara.Śnieć cuchnąca, śnieć gładka, głownia pyląca, zgorzel siewek.Zalecana dawka: 150 g środka/100 kg ziarna siewnego.2. Pszenżyto ozime, pszenżyto jare.Zgorzel siewek.Zalecana dawka: 150 g środka/100 kg ziarna siewnego.3. Jęczmień ozimy, jęczmień jary.Głownia pyląca, głownia zwarta, zgorzel siewek.Zalecana dawka: 150 g środka/100 kg ziarna siewnego.4. Żyto.Głownia źdźbłowa, zgorzel siewek.Zalecana dawka: 150 g środka/100 kg ziarna siewnego.5. Owies.Głownia pylista, głownia zwarta.Zalecana dawka: 150 g środka/100 kg ziarna siewnego.UWAGI:1. Zaprawiać jedynie poprawnie oczyszczony materiał siewny.2. Zaprawiać najlepiej bezpośrednio przed siewem.3. Zaprawiony materiał powinien być starannie i równomiernie pokryty środkiem.4. Zaprawione ziarno może być użyte jedynie do siewu. Nie wolno go przeznaczać do celów konsumpcyjnych ani na paszę.5. Nie zaprawiać ziarna o wilgotności powyżej 16% ani uprzednio traktowanych innązaprawą.6. Zaprawione ziarno przechowywać w chłodnym, suchym i korzystnie wietrzonym magazynie.7. Jeśli zachodzi konieczność dłuższego składowania, zbadać zdolność kiełkowaniapozostałego zapasu ziarna.III OKRES KARENCJIOkres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin dedykowanych do konsumpcji.NIE DOTYCZY.IV OKRES PREWENCJI DLA PSZCZÓŁOkres zapobiegający zatruciu.Pszenica ozima, pszenica jara, pszenżyto ozime, pszenżyto jare, jęczmień ozimy,jęczmień jary, żyto, owies - NIE DOTYCZY.V SPORZĄDZANIE ZAWIESINY I technologia ZAPRAWIANIAEtykieta –instrukcja używania środka Funaben Plus 02 WS – załącznik do zezwolenia MRiRW nr R-52/2009 zdnia 27.04.2009 rNa 100 kg materiału siewnego stosować zawiesinę wodną sporządzoną ze 150 g zaprawy nasiennej Funaben Plus 02 WS i 0,9 l wody na 100 kg ziarna..Zawiesinę sporządzić w o s o b n y m n a c z y n i u. Naczynie wypełnić najpierw zalecaną ilością wody, następnie dodać odpowiednią liczba zaprawy nasiennej Funaben Plus 02 WS n i e m i e s z a j ą c, aż do opadnięcia środka na dno. Dopiero wówczas zawiesinę dokładniewymieszać i wlać do zbiornika zaprawiarki włączając automatyczne mieszadło. Zaprawiać ziarno w zaprawiarkach mechanicznych o ruchu ciągłym lub porcjowych zgodnie z instrukcją obsługi danej zaprawiarki.VI PRZECHOWYWANIEPrzechowywać jedynie w oryginalnym opakowaniu w temperaturze nie niższej niżeli 0oC inie wyższej niż 30oC, z dala od źródeł ciepła.chronić przed dziećmi.Nie przechowywać razem z żywnością, napojami i paszami dla zwierząt.VII WARUNKI BEZPIECZNEGO wykorzystywanIA ŚRODKANie jeść i nie pić i nie palić tytoniu podczas użytkowania artykułu.Nie wdychać pyłu.Natychmiast zdjąć całą zanieczyszczoną odzież.Nosić adekwatnyą ubranie ochronną, odpowiednie rękawice ochronne i okulary albo ochronę twarzy.W razie połknięcia niezwłocznie zasięgnij porady lekarza - pokaż opakowanie albo etykietę. Resztki cieczy użytkowej oraz wodę wykorzystaną do mycia zaprawiarki zużyć do sporządzenia cieczy użytkowej podczas kolejnego zaprawiania; aparaturę dokładnie oczyścić zgodnie z instrukcją danej zaprawiarki.Opróżnione opakowania traktować jako odpady komunalne.Zabrania się spalania opakowań po środku ochrony roślin we własnym zakresie fungichem.pl dokłada wszelkich starańfotografie, opisy i właściwości były kompletne. Źródłem informacji są dane katalogowe towarów. Nie możemy jednak zagwarantować,informacje nie zawierają pomyłek i błędów, które jednak nie mogą być podstawą do ewentualnych roszczeń. W razie jakichkolwiek wątpliwości lub chęci uzyskania dodatkowych danych prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta. Prezentowane informacje nie stanowią oferty handlowej w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.
  • Producent Organika Azot
CZEKOLADA GORZKA 99% KAKAO BIO 80 g - VIVANI, Nas000006 21,50 zł ZOBACZ KIEŁKOWNICA Naczynie do kiełkowania Naczynie do kiełkowania nasion. Trzy poziomy do równoczesnego kiełkowania trzech rodzajów kiełków. początkując kiełkowanie nasion warto zasiewać kolejne szalki co drugi dzień, w ten sposób uzyskamy ciągłość uprawy. Po 4 - 5 dniach na pierwszej szalce kiełki będę wyrośnięte i gotowe do spożycia, na drugiej będą w połowie okresu kiełkowania, a na ostatniej szalce będą rozpoczynać kiełkowanie. Należy pamiętać aby przed umieszczeniem nasion w kiełkownicy wypłukać je a następnie namoczyć w szklance wody. Nasiona powinny nabierać wody przed około godzinę czasu. Po tym czasie nasiona można przełożyć do kiełkownicy. Kiełki podlewaj raz dziennie około 1 litrem wody - na wysokość czerwonych syfonów odpływowych. By nie uszkodzić korzeni młodych nasion, silnym strumieniem wody, warto na najwyższym poziomie hodować najbardziej wyrośnięte kiełki lub pozostawić pustą szalkę i do niej wlewać wodę. Zawsze używaj prawidłowej jakości wody do podlewania nasion. Używaj wody z korzystnego źródła albo przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej. bardzo często na drugi, bądź trzeci dzień od wysiania nasion na korzeniach pojawia się korzuch, często mylony z pleśnią. Nie należy się tym przejmować, nasiona nie spleśniały, są to włośniki - mikrokorzenie. Zanikają wraz ze wzrostem nasion. wymiary kiełkownicy: Średnica kiełkownicy: 20cmWysokość kiełkownicy: 15cm Wyposażenie kiełkownicy: Pokrywka - zapewnia zachowanie poprawnej wilgotności we wnętrzu kiełkownicy.Szalki do kiełkowania: 3 - można jednocześnie kiełkować trzy przeróżne gatunki nasion, albo nasadzać stopniowo tak żeby zapewnić ciągłość kiełkowania. Szalki mają zastosowane wentylatory. Ich zadanie to korzystna zamiana powietrza i stały dostęp tlenu dla roślin.Syfony odpływowe: 3 + 2 (zapasowe) - można równocześnie kiełkować trzy różnorodne gatunki nasion, albo nasadzać stopniowo tak by zapewnić ciągłość kiełkowania.Zbiornik wody: 1 - w tym miejscu mieści się nadmiar wody. Pamiętajza każdym razem używać przygotowanej wody do nawadniania. Jednorazowo wlewaj 1l wody, nawadniaj kiełki minimum 1 raz dziennie. Zużyta woda świetnie pasuje do podlewania kwiatów.Instukcja obsługi. zobacz też nowy model kiełkownicy. (link poniżej)
  • Producent Toraf
Kiełkownica trzypoziomowa na kiełki marki Provita 23,90 zł ZOBACZ KIEŁKOWNICA Naczynie do kiełkowania Trzypoziomowa kiełkownica w nowej, poprawionej wersji. kompozycja kiełkownicy została wzbogacona o świeże części, dzięki którym ulepszony pozostał przepływ wody i cyrkulacja powietrza. Kiełki rosną szybciej i nie pleśnieją. Pokrywka - ma dwa znaczne otwory poprzez które do wnętrza kiełkownicy wpływa świeże powietrze i wywiewany jest nadmiar wilgoci.Szalki do kiełkowania - odpływ w zarysie komina z wąskimi szczelinami zamiast syfonów odpływowych zapewnia przepływ wody bez zatykania się. Rozszerzone wywietrzniki dla lepszej wymiany powietrza i odpływu nadmiaru wilgoci. początkując kiełkowanie nasion warto zasiewać kolejne szalki co drugi dzień, w ten sposób uzyskamy ciągłość uprawy. Po 4 - 5 dniach na pierwszej szalce kiełki będę wyrośnięte i gotowe do spożycia, na drugiej będą w połowie okresu kiełkowania, a na ostatniej szalce będą rozpoczynać kiełkowanie. Należy pamiętać żeby przed umieszczeniem nasion w kiełkownicy wypłukać je a następnie namoczyć w szklance wody. Nasiona powinny nabierać wody przez kilka godzin. Po tym czasie nasiona można przełożyć do kiełkownicy. Kiełki podlewaj dwa razy dziennie. Nalej do górnej szalki około 500 ml wody. Aby nie uszkodzić korzeni młodych nasion, silnym strumieniem wody, warto na najwyższym poziomie hodować najbardziej wyrośnięte kiełki albo pozostawić pustą szalkę i do niej wlewać wodę. Zawsze używaj korzystnej jakości wody do podlewania nasion. Używaj wody z dobrego źródła albo przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej. wyjątkowo niejednokrotnie na drugi, bądź trzeci dzień od wysiania nasion na korzeniach pojawia się kożuch, często mylony z pleśnią. Nie należy się tym przejmować, nasiona nie spleśniały, są to włośniki - mikrokorzenie. Zanikają wraz ze wzrostem nasion. Wyposażenie kiełkownicy: Pokrywka - zagwarantuje zachowanie poprawnej wilgotności wewnątrz kiełkownicy.Szalki do kiełkowania - trzy pokaźne szalki o średnicy 20 cm. Można równocześnie kiełkować trzy zróżnicowane gatunki nasion, lub nasadzać stopniowo tak żeby zapewnić ciągłość kiełkowania.Zbiornik zużytej wody: w tym miejscu zawiera się 'brudna' woda. Świeża woda wlewana jest do najwyższej szalki. Przepłukuje młode kiełki na trzech stopniach i spływa do dolnego zbiornika. Jednorazowo wlewaj około 500 ml wody, nawadniaj kiełki minimum 2 razy dziennie. Zużyta woda nieprzeciętnie pasuje do podlewania kwiatów.
  • Producent Provita
Zaprawa Nasienna T 75 DS/WS 5g, 277DUPL-1 4,50 zł ZOBACZ Zaprawa Nasienna T 75 DS/WS jest środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym w formie proszku do zaprawiania nasion na sucho albo w formie zawiesiny wodnej, asygnowanym do zwalczania grzybów przenoszonych poprzez materiał siewny i zasiedlających glebę (sprawców wywołujących zgorzele siewek).Zawartość substancji aktywnej: tiuram - disiarczek tetrametylotiuramowy (związek z grupy ditiokarbaminianów) - 75%choroby/uprawy: środek działa przeciwko śnieci cuchnącej i śnieci przygładzonej pszenicy ozimej, zgorzeli siewek pszenicy ozimej, rzepaku ozimego i buraka cukrowego, a także zgorzeli siewek warzyw - kapusty pekińskiej, kapusty białej, pietruszki, szpinaku, pomidora, ogórka, cebuli, papryki, marchwi oraz buraka ćwikłowegostosowanie/dawki: 1. ZAPRAWIANIE NA SUCHO:A) PSZENICA OZIMAzgorzel siewekśnieć cuchnącaśnieć gładkaZalecana dawka: 200 g zaprawy/100 kg nasion.B) RZEPAK OZIMYzgorzel siewekZalecana dawka: 400 g zaprawy/100 kg nasion.C) BURAK CUKROWYzgorzel siewekZalecana dawka: 500 g zaprawy/100 kg nasion.D) WARZYWA:kapusta pekińska, kapusta biała, pietruszka, szpinak, pomidorzgorzel siewekzalecana dawka: 4g/1kg nasion- ogórekzgorzel siewekzalecana dawka: 2g/1kg nasion- cebula, paprykazgorzel siewekzalecana dawka 3g/1kg nasion- marchew, burak ćwikłowyzgorzel siewekzalecana dawka: 5g/1kg nasion2. ZAPRAWIANIE NA MOKRO:wykorzystanie zaprawy w postaci zawiesiny wodnej jest bezpieczniejsze, pozwala na bezpyłowe wykonanie zabiegu.A) PSZENICA OZIMAzgorzel siewekśnieć cuchnącaśnieć gładkaZalecana dawka: 200 g zaprawy/100 kg nasion z dodatkiem 800 ml wodyB) BURAK CUKROWYzgorzel siewekZalecana dawka: 500 g zaprawy/100 kg nasion z dodatkiem 5000 ml wody. fungichem.pl dokłada wszelkich starańfotografie, opisy i cechy były kompletne. Źródłem danych są dane katalogowe towarów. Nie możemy jednak zagwarantować,dane nie zawierają pomyłek i błędów, które jednak nie mogą być podstawą do ewentualnych roszczeń. W razie jakichkolwiek wątpliwości lub chęci uzyskania dodatkowych danych prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta. Prezentowane dane nie stanowią oferty handlowej w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.
  • Producent Organika Azot
Pozostałe rośliny i hodowla